Va néixer a Castellbell i el Vilar el 18 de febrer de 1910. Féu els primers estudis en un col·legi de religioses. Fou la primera batxiller en ciències que aprovà el curs a l´Institut de Manresa, acabat d'inaugurar l´any 1927. Es llicencià en farmàcia el 1934.
El 26 de juliol de 1939, per primera vegada en la història de la farmàcia a Manresa, una dona titulada es convertí en propietària i titular d´un establiment, en adquirir la botiga situada al carrer Escodines número 14, que pertanyia a Juli Sabanés i Beltran. Després la farmàcia Oliveras es traslladà a la plaça Sant Ignasi, a la cantonada amb el carrer Viladordis. Fou, doncs, una pionera en la seva professió.
Josefina Oliveras va ser una persona molt estimada al barri de les Escodines per la seva dedicació i servei, juntament amb el seu marit, el metge Sebastià Guañabens i Pujol. Seguint la tradició heretada de la mare, la seva filla Josefina ha exercit de farmacèutica al mateix barri fins fa poc temps, en què es va jubilar.
En la celebració del 25è aniversari de l'Institut Lluís de Peguera. 1952.:Hurtado, Carbonès, Rosal, Oliveras, Selga, Amat-Piniella, Herms. Foto: Arxiu familiar de Josefina Guañabens
Activitat cultural i de recuperació al poble de Rocafort
Josefina Oliveras ha deixat una especial petjada al poble de Rocafort. Les seves inquietuds culturals i l'interès que mostrà per la seva recuperació, juntament amb l´estima pel poble i la seva tasca eficaç que hi portà a terme, l’han fet protagonista del que actualment és Rocafort.
Va escriure i publicar treballs com Rocafort, tres capítols de la seva vida (1986), Rocafort a començaments de segle. Festes i institucions (1990) i Rocafort. Les campanes de Santa Maria (1991).
Josefina Oliveras va ser també la responsable de reinstaurar la Festa Major, després d’uns anys d’absència a causa del decreixement del poble. Va intervenir en reconstruccions com la del Pedró i en la recuperació de tradicions com la benedicció del terme o el ballet de Déu de Rocafort del Bages, l’any 1979, en el marc de la Festa Major.
També va impulsar treballs arqueològics, com els de les tombes de La Creueta i la Pedra de les Creus, i va aconseguir que reconeguts experts n´estudiessin i difonguessin el valor.
Va morir a Rocafort el 30 d´abril de 1996, amb la intenció de recordar-la i homenatjar-la, la família i el poble de Rocafort ha instaurat des de l’any 1997 el Premi de poesia Josefina Oliveras, que s’atorga cada primavera dins dels actes de la Festa Major. Anteriorment, l´any 1990, el poble de Rocafort li tributà un merescut homenatge.
Conxita Parcerisas Estruch
(biografia publicada l'any 2009)
Més fotos
Fotos i publicacions:
Arxiu familiar Josefina Guañabens
Bibliografia
Boixet, J. Gent de Casa. 1992
Fundació C.E.Manresa- Història de la Ciutat de Manresa, 1900-1950, 1991
Fulletó Museu de Rocafort. Festa Major 1989
Oliveras i Ferrer, Josefina. Rocafort, Les Campanes de Sta. Maria
Oliveras i Ferrer, Josefina.Rocafort començaments de segle. Festes institucions
Arxiu familiar Josefina Guañabens
Bibliografia
Boixet, J. Gent de Casa. 1992
Fundació C.E.Manresa- Història de la Ciutat de Manresa, 1900-1950, 1991
Fulletó Museu de Rocafort. Festa Major 1989
Oliveras i Ferrer, Josefina. Rocafort, Les Campanes de Sta. Maria
Oliveras i Ferrer, Josefina.Rocafort començaments de segle. Festes institucions
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada