Lola Estrada i Serrallonga (1924-2008). Políglota i viatgera


Va néixer a Sallent el 1924. Als anys cinquanta ja vivia a Manresa. Treballava d'administrativa a la Mutua General de Seguros, situada davant La Renaixença (aleshores Grupo Escolar Generalísimo Franco).
El 1947 es va fundar a Manresa la societat poliglota Lingua Club, dedicada a l'aprenentatge i difusió de les llengües i a la promoció d´intercanvis culturals amb altres associacions de dins i de fora de l´estat. Un temps després, Lola Estrada n´esdevingué secretària, amb una dedicació i eficàcia reconegudes. Delfí Dalmau, Joan Sales, Xavier Benguerel i Aurora Bertrana són algunes de les personalitats que, introduïts per Lola Estrada, presidiren trobades interessants sobre lingüística o literatura.
Dedicatòria de Delfí Dalmau autor del llibre "Aclariments Lingüístics" publicat 1962
Havia viatjat per bona part d´Europa. A més del català i el castellà conexia el francès, l´anglès, l´italià i l´esperanto, la qual cosa li permeté col·laborar en publicacions de diferents països. Lola Estrada va publicar Llengües i Poesia (1981), que inclou poemas en sis idiomes. També és autora d' A bunch of short poems in english( 1971 en anglès, amb pròleg del professor Josep Balaguer i Galobart) i Tres poetas desaparecidos en circunstancias análogas ( 1979 dedicat a Miguel Hernández, Federico García Lorca i Antonio Machado).Va guanyar diversos premis i distincions en els Jocs Florals a l´exili, a més d'altres concursos. Per unes traduccions al català de poesia portuguesa fou nomenada acadèmica ad honorem del Centre Cultural Literari i Artístic d´O Jornal de Felgueiras. L´abril de 1981 va obtenir un dels premis Oscar Mondiali de la II Rassegna Mondiale di Scienze, Lettere ed Arte, organitzats per l´ Accademia Internazionale Artistico-Letteraria Città de Boretto, amb l´acreditació com a acadèmica de mèrit honoris causa de l´Academia Citta de Boretto. Posteriorment guanyà el primer de poesia i quart de narrativa al Concorso Internazionale di Lettere ed Arti “Cinquè Trofeu del Po”.

Poesia premiada publicada al butlletí de Lingua Club Manresa. Gener-març 1986

Ja gran, Lola Estrada s'aparellà amb en Pere Saumell i Vila, fundador de la gestoria Saumell -actualment Prat Saumell-, un dels activistes de l´esperanto a Manresa a través de Lingua Club. El grup esperantista local aconseguí, l´11 de maig de 1958, la inauguració d´un carrer, al barri de la carretera de Santpedor, dedicat al doctor Zamenhof, creador d´aquest idioma internacional.
Lola Estrada va morir el 29 de desembre del 2008, a l´edat de 84 anys. Fou incinerada a Terrassa.

Ramon Estrada i Lluïsa Font

NOTA- El nostre agraïment al Sr. Ramon Estrada i Carbonell pel text i publicacions facilitades, procedents de la Biblioteca Jaume Perramon del Casal de les Escodines
Foto- Arxiu familiar MªPilar Garriga

BIBLIOGRAFIA
Dalmau, Delfí-Aclariments Lingüístics- Biblioteca Jaume Perramon (Casal de les Escodines)
Regió 7, 05-09-1981
Regió 7, 08-04-1984