Josefina Farrés Arderiu (Manresa, 1954)

PREMI MARIA CASAJUANA 2017




Biografia publicada per l'organització del Premi Maria Casajuana 2017

La Josefina Farrés i Arderiu va néixer a Manresa el 1954 i és mare de tres fills i àvia de dos néts. De família masovera, va estudiar a l'Oms i de Prat i va continuar amb els estudis a l'Institut Francès. Després de treballar a diverses empreses va acabar treballant de banquera durant 33 anys.

Va començar a formar part del món associatiu a través de l'escoltismem l'any 1974 amb l'Agrupament Escolta antoni Gaudí. Alhora, també participava a les reunions del MUEC, el Moviment d'Estudiants Universitaris Cristians on va començar a sentir parlar de Pere Casaldàliga, a qui va conèixer posteriorment a Roma. Arran d'aquest fet, va fundar, amb altres persones, l'Associació d'Amics d'en Pere Casaldàliga.

Quan l'any 1994 esclatà el gran conflicte a l'Àfrica dels Grans Llacs, tenint coneixement del que passava a la zona pels missioners que portaven anys treballant-hi, es va mobilitzar amb altres manresans per denunciar-ho. Així va començar l'Associació Inshuti, el 1995, amb l'objectiu de denunciar i sensibilitzar la societat sobre el conflicte, en el que hi va morir la Flors Sirera l'any 1996. L'associació ha fet projectes de cooperació, i segueix fent xerrades, exposicions i campanyes; i formen part del Consell Municipal de Solidaritat.

Denuncia la vulneració dels Drets Humans a Ruanda i dóna a conèixer la situació de la Victoire Ingabire Umuhoza, una ruandesa empresonada des de l'any 2010 per presentar-se a les eleccions i que s'ha convertit en un símbol viu de lluita per la llibertat, la democràcia i la justícia per Ruanda.

Des del 2013 fa classes d'alfabetització a dones a Càtitas i participa també al Consell Municipal d'Interculturalitat.

Manresa, 8 de març de 2017

Text: Premi Maria Casajuana 2017