Alba Baltiérrez i Alier

PREMI MARIA CASAJUANA 2014


Biografia publicada per l'organització del Premi Maria Casajuana 2014


Va néixer a Manresa l’11 de setembre de 1948, en una família emprenedora i aleshores força acomodada. Va estudiar de petita al col·legi de la Companyia de Maria ( “Sant Francisco”), escola que marcarà per sempre la seva vida. Allà és conscient de les desigualtats de les nenes de casa bona i les nenes pobres, veu unes injustícies que no pot suportar. A tretze anys és expulsada de l’escola per no acatar-ne les normes. D’allà passa a l’Institut Lluís de Peguera on estudia fins la revàlida.

Va formar part de l’Agrupament del Carme, fent de “noia guia”, on els valors de compromís, responsabilitat i solidaritat van estar presents en la seva formació.

Amb 15 anys entra en contacte amb el món educatiu a l’Escola Badia Solé, on ajuda a les classes de parvulari i descobreix la seva gran passió. Se’n va a Barcelona a estudiar per ser “jardinera educadora” en el centre CICF ( escola catalana i progressista) on es treu el títol en tres anys. El seu pare mor de forma sobtada i el trasbals a la família és important també des del punt de vista econòmic. Això comporta que  comenci a treballar els matins fent pràctiques  en un parvulari, els migdies fent menjador escolar a l’escola THAU i segueixi estudiant a les tardes.


Acabats els estudis torna a Manresa on l’any 1968 s’incorpora a la guarderia ALBA vinculada a Càritas Manresa.

L’any 1970, amb algunes de les companyes de Càritas i amb l’Associació per a la Promoció Educativa (grup de pares i mestres) que volien una profunda renovació pedagògica de les institucions existents a Manresa, funden l’escola FLAMA. Va formar part de l’equip fundacional i també de l’equip pedagògic. L’Escola Flama va ser una escola creada en règim cooperatiu de pares i mestres, sense cap afany de lucre. Una escola activa, pluralista, democràtica i catalana, amb mestres i pares treballant en equip.

Simultàniament forma part de la Coordinadora de Guarderies, comissió formada per membres  de diferents barris, que tenia com a objectiu aconseguir 3 terrenys municipals per poder-hi construir 3 guarderies públiques. Això va ser possible gràcies a aquesta coordinadora i la bona entesa que hi va haver amb l’alcalde Sr. Ramon Roqueta i el regidor d’ensenyament Sr. Pere Sala. Per això Manresa té 3 guarderies publiques, La Picarol, L’Espurna i La Ginesta.

Del 1973 al 1976 demana una excedència per tenir i criar els seus fills, però està en contacte permanent amb l’escola i el projecte, reincorporant-se com a mestra l’any 1977.

En els següents anys convalida el seu títol com a mestra de llar d’infants que aleshores no existia i l’any 1979 obté el títol  de Diplomatura en Professorat d’EGB (especialitzada en preescolar)

L’any 1982 passa a ser la directora de l’escola, i es posa com a fita aconseguir que el centre entri a formar part de la xarxa d’escoles públiques de la Generalitat de Catalunya. Aquest  procés, que pares i mestres havien aprovat, va ser costerut però entre tots ho van aconseguir l’any 1988. Va continuar fent de mestra i directora fins a l’any 2000, que va considerar que era necessari el relleu i va passar a exercir només de mestra de primària fins a l’any 2005, quan finalment va deixar la docència activa per motius de salut.

Ja jubilada, comença a col·laborar amb Càritas, amb activitats de reforç escolar i també en l’acompanyament de famílies. Sempre en equip, com ella diu, amb la Montse Perramon, l’Agnès Torras i la Dolors Llobet i inspirades en el projecte educatiu que en Jaume Badia portava a terme a Reus i Cambrils, tiren endavant el projecte PUNTAL (Caminem Junts). Consisteix a donar suport escolar a aquells alumnes de primària i els dos primers cursos d’ESO que mostren problemes d’aprenentatge i adaptació  a la realitat que els toca viure i necessiten un suport (Puntal) i un estímul en l'àmbit personal per tirar endavant la seva escolaritat. El Projecte Puntal s’inicia a Manresa amb el suport de l’Ajuntament,el curs 2008-2009 en dos centres: IES Lacetània i CEIP Renaixença. Actualment, i després de sis anys, el projecte arriba a quatre escoles de primària i a quatre Instituts de secundària. El nombre d’alumnes que reben l’ajut del projecte actualment és de 114.

A banda de la seva faceta profesional, l’Alba ha participat activament en organitzacions que defensen els drets socials i nacionals, primer a Nacionalistes d’Esquerres, després a Esquerra Republicana de Catalunya. Sempre s’ha involucrat en tot allò que ha calgut. Va ser membre actiu de Manresa Decideix i ara ho és igualment de l’Assemblea Nacional de Catalunya.

Està casada amb en Ton Valentí. Té dos fills, en Jordi i la Marta LLansó i tres néts, el Roc, La Bruna i la Gal·la.

Es pot considerar que ha portat una vida poc convencional, responsable i compromesa. En aquests moments procura gaudir dels néts i de les aficions que té, caminar, nedar, esquiar, anar a ballar danses del món a la barriada Mion... Procura anar tant com pot al cinema, teatre i no es deixa perdre cap espectacle d’òpera i ballet al cinema.

 
 
 

Dibuix original de Maria Picassó. Publicat a El Pou de la gallina. Octubre 2013

Més informació:
Alba Baltiérrez, Premi Maria Casajuana 2014. ManresaInfo. 1/03/2014
Web Premi Maria Casajuana
Entrevista Regió7. 23/03/2014. Feta per Xavier Domènech