Ramona Berni i Toldrà (Mollerussa 1887-??). Sindicalista

Va ser teixidora de la Fàbrica Nova i va viure al passatge Sansa de Manresa durant la guerra civil. Des de molt jove va participar activament en el món sindical i va cultivar la seva cultura llibertària. Va néixer a Mollerussa el 3 de juny de 1887.

Dona de fortes conviccions i ment oberta, creia que per combatre la injustícia social calia l'acció per millorar les condicions de vida dels treballadors i la cultura per combatre la ignorància i enfortir-se davant la patronal.

Les seves idees la van portar a participar en els conflictes de començaments del segle XX dintre de les fàbriques i també a formar part del grup Los Solidarios (1923-1926) del qual formaven part Durruti, Ascaso, García Oliver, Sanz, Jover... Aquest grup va ser creat com a rèplica als grups de mercenaris pagats per la patronal i va ser autor, entre d'altres, de l'atemptat de la Gavia contra els pistolers del Sindicat Lliure el 1923.

Va compartir tasques sindicals a Manresa amb Coloma, Balsells, Maria Salmaurí, Rosario Dulcet i altres lluitadores. Va formar part de la Intercomarcal de l'Alt Llobregat i Cardener.

Va morir a l'exili.

Conxita Parcerisas
Bibliografia
Flores Martínez, Pedro. Tipos manresanos II. Contribución a la historia de Manresa.1995

Més informació:

Biografia. Ramona Berni i Toldrà.
Autora: Meritxell Guardia i Serentill