Josefina Farrés i Arderiu, Manresa, 1954

PREMI MARIACASAJUANA 2017Biografia publicada per l'organització del Premi Maria Casajuana. 

La Josefina Farrés va néixer a Manresa el 1954, és mare de tres fills i àvia de dos néts. De família masovera, va estudiar al col·legi  Oms i de Prat i va continuar amb els seus estudis a l'Institut Francès. Després de treballar a diverses empreses va acabar treballant de banquera durant 33 anys.

Va començar a formar part del món associatiu a través de l'escoltisme l'any 1974 a l'Agrupament Escolta Antoni Gaudi. Alhora, també participava a les reunions del MUEC, Moviment d'Estudiants Universitaris Cristians, on va començar a sentir parlar de Pere Casaldàliga, a qui va conèixer posteriorment a Roma. Arran d'aquest fet, va fundar, amb altres persones, l'Associació d'Amics de Pere Casaldàliga.

Quan l'any 1994 esclatà el gran conflicte a l'Àfrica dels Grans Llacs, tenint coneixement del que passava a la zona pels missioners que portaven anys treballant-hi, es va mobilitzar amb altres manresans per denunciar-ho. Així va començar l'Associació Inshuti el 1995 amb l'objectiu de denunciar i sensibilitzar la societat sobre el conflicte, en el que hi va morir Flors Sirera l'any 1996. L'associació ha portat a terme projectes de cooperació i segueix fent xerrades, exposicions i campanyes i forma part del Consell Municipal de Solidaritat. Denuncia la vulneració dels Drets Humans a Ruanda i dóna a conèixer la situació de la Victoire Ingabire Umuhoza, una ruandesa empresonada des de l'any 2010 per presentar-se a les eleccions i que s'ha convertit en un símbol viu de la lluita per la llibertat, la democràcia i la justícia a Ruanda.

Des del 2013 fa classes d'alfabetització per a dones a Caritas i participa també en el Consell Municipal d'Interculturalitat.

Premi Maria Casajuna, 8 de març de 2017