Maria Lluïsa Cunill i Gil (Manresa, 1937)

PREMI MARIA CASAJUANA 2015
RECONEIXEMENT 8a. TROBADA DE DONES DE MANRESA 2012


Biografia publicada per l'organització del Premi Maria Casajuana 2015

Maria Lluïsa Cunill va néixer a Manresa el 13 de juliol de 1937. Va començar a estudiar al col·legi dels Infants, d'on en va sortir amb el títol de Comerç.

Sempre disposada a continuar aprenent, l'any 1978 Cunill va obtenir el diploma en Alimentació i Nutrició i l'any 1980 es va titular en Animació Sociocultural. Va completar la seva àmplia formació el 1989, en què va obtenir el títol d'animadora cívica en la primera promoció a Manresa, i el 1993, en què va convalidar el títol de Formació d'Adults a la Universitat Pontifícia de Salamanca.

Des de mitjans dels anys seixanta, Maria Lluïsa Cunill ha treballat i col·laborat en diversos Centres de Cultura Popular, i des de començaments dels anys 70 va ser la responsable del de la plaça Catalunya, el seu barri: el Centre de Cultura Popular Finestrelles, on va fer classes de català, història, música, cuina, alimentació, ...i de tot el que calgués.

El centre Finestrelles va tancar portes l'any 2012 després d'oferir, durant 47 anys, a moltes dones la possibilitat de formar-se (en alguns cassos fins i tot d'alfabetitzar-se), d'aprendre a compartir vivències, experiències i aspectes pràctics de la vida.

També ha estat membre del Consell Municipal de la Dona i del Consell de Districte Ponent, i cantant de l'Orfeó Manresà durant més de 40 anys.

Actualment continua col·laborant amb el Centre Popular l'Amistat de la Sagrada Família.

(Acte de lliurament 8/03/2015)

.......................................................................................................................................................

Text llegit en el transcurs de l'acte d'homenatge a la Plaça de Sant Domènec de Manresa (28 d'abril de 2012)

En aquesta vuitena trobada de dones valorem i creiem important poder retre i rendir homenatge a una dona de la nostra ciutat, la Sra. Maria Lluïsa Cunill.

Una dona que durant molts anys (des del 1964 al 2012), ha estat al davant del Centre de Cultura Popular “Finestrelles” , com a Presidenta, però, i també, com a dona treballadora i incansable, que dia a dia, i de forma anònima (com moltes d’altres dones),  ha aportat, en aquest Centres de Cultura,  molt d’esforç, i al mateix temps molt d’entusiasme i constància.

El centre Finestrelles ha tancat aquest any les seves portes però no podem oblidar que durant 48 anys va aportar a moltes dones la possibilitat de  aprendre, entre elles mateixes, a compartir vivències, experiències i aspectes pràctics de la vida. Les dones van poder adquirir uns coneixements que les han portat a millorar la nostra societat, per anar trobant un camí més just i més igualitari, i així ajudar a construir un  futur on sigui possible una societat més humanitària i més tolerant, una societat on es puguin donar les mateixes oportunitats, tant per les dones com pels homes.

Un món, Lluïsa, que gràcies a la teva tasca dins el Centre de Cultura Popular, ha contribuït a què les dones puguin anar progressant, i anar millorant, tant en el coneixement de la seva pròpia vida, com de la societat en general, on les dones hi tenen un paper fonamental.

Per a tot això, Maria Lluïsa, gràcies!!!
Gràcies, en nom de moltes dones per fer possible la construcció d’un món millor.

I que aquest homenatge serveixi per fer visible la nostra història!

Manresa, 28 d’abril 2012
Consell Municipal de la Dona



Mercè Rosich, regidora de l'Ajuntament de Manresa i Maria Lluïsa Cunill durant l'acte d'homenatge.