Pilar Planas i Martí (1912-1967). Pintora

Va néixer a Manresa, al carrer de la Canal, 26, tot i que la seva família era originària de Les Planes, de Sant Mateu de Bages. Germana del reconegut escriptor i periodista Josep Maria Planes, assassinat a Barcelona el 1936, va ser l'única noia de la família Planas-Martí.

Fou professora de dibuix a l'Institut Lluís de Peguera el curs 1943-44, i del 1945 al 1949. També va ser funcionària de la Diputació de Barcelona, però la seva activitat més rellevant fou l'artística.

Pilar Planas va ser una pintora moderna i avançada, per això d'entrada no la van comprendre. Sobretot els manresans, tot i que la respectaven. El seu punt fort va ser el color, per mitjà del qual s’expressava. De fet, la mateixa Pilar va dir que el dibuix esdevé per a ella «una mera disciplina». Era una dona tímida, però observadora, qualitat que la portà a treballar el retrat, en què obtingué resultats excel·lents.


Pilar Planas (centre) després d'inaugurar la seva exposició de pintura a les Galeries Syra de Barcelona. A la dreta, Montserrat Isern Rabascall, propietària de la galeria. Foto: Puig Farra. Març de 1934.

Eugènia Vilaró ens descriu les seves activitats: «Va practicar durant molts anys el dibuix al natural amb model, i la pintura a l'oli al Cercle de Sant Lluc de Barcelona, sota el mestratge del pintor i crític d'art Rafael Benet. Estudià sobre el terreny les pintures del museu del Prado, del Louvre i les obres del Renaixement italià, sobretot el florentí i venecià. La seva primera exposició la va fer a Barcelona l'any 1934, a la galeria Syra, i després va exposar assíduament, cada dos o tres anys, en diferents galeries d'art –Argos, Rovira, Sala d'Art Modern– retrats que va fer de Josep M. de Segarra, Gaziel, Rafael Benet, Àngel Marsà, C. Rodríguez-Aguilera, Dalí, Juan Cortés i Sempronio. També pintà interiors amb figures, paisatges al pastel a l'estil de Bonnard o Vuillard. Va participar en diferents exposicions col·lectives a Manresa i Barcelona –salons d'Octubre i de Maig, Cercle Maillol– i en la primera i tercera Biennal Hispano-americana. Una de les seves obres fou escollida per un jurat de crítics d'art de Barcelona per a la exposició de la Crítica de Madrid.»

Va morir a Barcelona el 8 de maig de 1967.


Retrat de Gaziel

Pilar Planas, asseguda i somrient al fotògraf, celebra amb uns amics el premi que rep a Sant Pol. Foto: Revista Destino. Novembre de 1964 .

Poema de Gabriel Mora i Arana, in memoriam.

Conxita Parcerisas


Es va dir d'ella. Retalls de crítiques

3 portades de Bages. Revista de temas culturales y ciudadanos (1954-55 i 56), il·lustrades per Pilar Planas

Primera foto i exemplars revista Bages: Arxiu familiar d'Olga Planas

Bibliografia
Planas i Martí, Joan . Les Planes de Sant Mateu. Una casa pairal.
Fundació C.E. Manresa. Història de la Ciutat de Manresa, 1900-1950, volum III, 1991.

Revista Destino, núm. 1422. 07-11-1964.