Fou professora de dibuix a l'Institut Lluís de Peguera el curs 1943-44, i del 1945 al 1949. També va ser funcionària de la Diputació de Barcelona, però la seva activitat més rellevant fou l'artística.
Pilar Planas va ser una pintora moderna i avançada, per això d'entrada no la van comprendre. Sobretot els manresans, tot i que la respectaven. El seu punt fort va ser el color, per mitjà del qual s’expressava. De fet, la mateixa Pilar va dir que el dibuix esdevé per a ella «una mera disciplina». Era una dona tímida, però observadora, qualitat que la portà a treballar el retrat, en què obtingué resultats excel·lents.
Pilar Planas (centre) després d'inaugurar la seva exposició de pintura a les Galeries Syra de Barcelona. A la dreta, Montserrat Isern Rabascall, propietària de la galeria. Foto: Puig Farra. Març de 1934.
Carles Sindreu, periodista i crític d'art, escriu a La Publicitat sobre la primera exposició de Pilar Planas a Barcelona. Article reproduït al Pla de Bages (07/03/1934).
Eugènia Vilaró ens descriu les seves activitats: «Va practicar durant molts anys el dibuix al natural amb model, i la pintura a l'oli al Cercle de Sant Lluc de Barcelona, sota el mestratge del pintor i crític d'art Rafael Benet. Estudià sobre el terreny les pintures del museu del Prado, del Louvre i les obres del Renaixement italià, sobretot el florentí i venecià. La seva primera exposició la va fer a Barcelona l'any 1934, a la galeria Syra, i després va exposar assíduament, cada dos o tres anys, en diferents galeries d'art –Argos, Rovira, Sala d'Art Modern– retrats que va fer de Josep M. de Segarra, Gaziel, Rafael Benet, Àngel Marsà, C. Rodríguez-Aguilera, Dalí, Juan Cortés i Sempronio. També pintà interiors amb figures, paisatges al pastel a l'estil de Bonnard o Vuillard. Va participar en diferents exposicions col·lectives a Manresa i Barcelona –salons d'Octubre i de Maig, Cercle Maillol– i en la primera i tercera Biennal Hispano-americana. Una de les seves obres fou escollida per un jurat de crítics d'art de Barcelona per a la exposició de la Crítica de Madrid.»
Va morir a Barcelona el 8 de maig de 1967.
Retrat de Gaziel. Autora: Pilar Planas
Retrat de Josep Vila Closes. Oli sobre tela.
Autora: Pilar Planas, 1946
Col·lecció Josep Vila Closes
Esbossos de Josep Vila Closes
Autora: Pilar Planas, 1946
Col·lecció Josep Vila Closes
Autora: Pilar Planas, 1946
Col·lecció Josep Vila Closes
Pilar Planas (tercera començant per l'esquerra) amb Joan Vilaró, Estanislau Vilajosana, Josep M. Manubens, Josep Vila Closes, Teresa Roca, Àngel Gutiérrez, Antoni Sivillà, Àngel Millan, Gregori García i Joan Vilanova, entre altres. Manresa, 1955.
Fotògraf: M. Lladó. Arxiu: Família Vila Closes
Fotògraf: M. Lladó. Arxiu: Família Vila Closes
Pilar Planas, asseguda i somrient al fotògraf, celebra amb uns amics el premi que rep a Sant Pol. Foto: Revista Destino. Novembre de 1964 .
Conxita Parcerisas Estruch
(publicada l'any 2008, ampliada l'any 2019)
Es va dir d'ella. Retalls de crítiques
3 portades de Bages. Revista de temas culturales y ciudadanos (1954-55 i 56), il·lustrades per Pilar Planas
Primera foto i exemplars revista Bages: Arxiu familiar d'Olga Planas
Bibliografia
Planas i Martí, Joan . Les Planes de Sant Mateu. Una casa pairal.
Fundació C.E. Manresa. Història de la Ciutat de Manresa, 1900-1950, volum III, 1991.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada