Margarida Elias i Casals (1923-1980). Soprano

Fons Quintana i Torres, Antoni- Arxiu Comarcal del Bages

Natural de Sant Julià de Cerdanyola, vingué a viure a Manresa a l´edat de tres anys. Féu els primers estudis al Conservatori del Liceu de Barcelona, el curs 1940-1941. En acabar el curs, oferí un recital íntim al Casino de Manresa (25 de juliol de 1942). Fou a partir d´aleshores que la professora Maria Cinta González -vídua Muntaner- n´assumí la formació. Abans havia tingut com a professora Rosa Guitart. Passats dos anys, es traslladà a Barcelona, on féu uns cursos d´italià amb el mestre de cant Annovazzi, director de l´orquestra del Liceu.

Debutà a Sevilla amb l´òpera Faust, el 10 d´abril de 1944. Després efectuà una gira a Lisboa i Porto, on la crítica es va fer ressò de la qualitat de les seves actuacions.

Primera actuació a Manresa
Margarida Elias va actuar al Teatre Kursaal el 10 d´octubre de 1944 amb l´òpera Il Trovatore, de Verdi , acompanyada pel seu mestre Annovazzi
Dues fotos de l´actuació al Kursaal 10-10-1944. A la segona, el  Sr. Josep Mira i Pons entregant-li un ram de flors. Arxiu  Josep Mira i Pons                                                                               

Programa primera actuació al Kursaal 10-10-1944 - Arxiu Comarcal del Bages

El 5 de desembre de 1947 marxà amb vaixell a Itàlia. S´establí a Milà gràcies a una beca de l´Ajuntament de Manresa i de la C.E.Manresa, sota el patronat de Lluís Argemí i Joaquim Gomis, per perfeccionar estudis .

El debut en terres italianes, fou el desembre de 1948 al teatre Verdi de Pàdua, amb la interpretació de l´òpera Mefistofele. A Milà, el 30 de juny de 1950 fou guardonada amb el primer premi de l´entitat professional Aslico per a sopranos, d´entre tres mil concursants de tot el món.

Lluís Argemí, president de la Diputació de Barcelona, organitzà una recepció íntima per donar a conèixer la Margarida Elias. Hi fou convidat el periodista manresà Pere Ausió, que féu aquest reportatge, en què lloava les qualitats de la soprano.
Reportatge de Pere Ausió i Rovira 28-7-1944- Arxiu Comarcal del Bages
Margarida es casà amb Ivo Mantovani, tenor i actor, el 7 d´octubre de 1950. El 1955 ambdós feren estada a Manresa, arran del naixement del seu fill Ramon, el 3 de febrer de 1955. Canvià el nom artístic per Margarita Casals de Mantovani. Li aconsellaren que prencindís del cognom Elias, amb l´argument que era d'origen jueu.

Actuacions a la Scala
Per a un estranger és difícil actuar a la Scala de Milà. Tanmateix, Margarida Elias hi debuta el 17 de març de 1960, amb Turandot, de Puccini, juntament amb el tenor Franco Corelli. A partir d´aleshores, hi actuà un cop cada any al llarg de setze anys .

Actuació a Manresa
Amb motiu dels Jocs Florals, l´11 de juny de 1955 les germanes Elias, Aurora i Margarida, interpretaren al Teatre Kursaal les òperes la Cavalleria Rusticana, de Mascagni, i I Pagliacci, de Ruggero Leoncavallo.

Actuacions a Barcelona
Fou al desembre de 1961, quan ja havia assolit molta fama a Itàlia, que Elias féu un debut tardà, a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu, amb tres funcions de Cavallería Rusticana
L´any 1978 la Margarida Elias, malalta, deixà els escenaris. Al cap de dos anys, el 17 de desembre de 1980, moria de càncer a Milà, a l´edat de 57 anys. Era tia de dos famosos pilots manresans de motociclisme: els germans Toni i Jordi Elias.

Programa concert homenatge 27.12.1984- Arxiu Comarcal del Bages
El marit, Ivo Mantovani, contactà amb l´Ajuntament de Manresa, a través del regidor de cultura Onofre Boqué, perquè se li fes un concert d'homenatge a la ciutat on va créixer la Margarida i on va néixer el seu fill Ramon. El 27 de desembre de 1984 es va fer un concert al teatre Conservatori, amb destacades figures de la lírica catalana, com Montserrat Caballé i Josep Carreras.

Lluïsa Font i Garcia

BIBLIOGRAFIA

Biografia, Personatges: Margarita Elias i Casals- Arxiu Comarcal del Bages
Quintana i Torres, Antoni " El Personaje del Dia", Manresa, 02-6-1955

Quintana Torres, Antoni "Entrevista" Manresa 19-5-1970
D.Vila Serra, "-Entrevista", Manresa, 16-4-1960
Comas, Vicenç " Entrevista", Manresa ,1-10-1966
Pintó, Josep Mª "Homenatge pòstum a Margarida Elias Casals", Regió7, 22-12-1984