L'Erol (Revista cultural del Bergadà) número 128, estiu 2016 publica la biografia d'aquesta Manresana nascuda al Bergadà

Natural de Sant Julià de Cerdanyola, vingué a viure a Manresa a l´edat de tres anys. Féu els primers estudis al Conservatori del Liceu de Barcelona, el curs 1940-1941. En acabar el curs, oferí un recital íntim al Casino de Manresa el 25 de juliol de 1942.
Autorització recital, 25-7-1942- Arxiu Ajuntament de Manresa
Fou a partir d'aleshores que la professora Maria Cinta González -vídua Muntaner- n'assumí la formació. Abans havia tingut com a professora Rosa Guitart. Passats dos anys, es traslladà a Barcelona, on féu uns cursos d'italià amb el mestre de cant Annovazzi, director de l'orquestra del Liceu.
Debutà a Sevilla amb l'òpera Faust, el 10 d´abril de 1944. Després efectuà una gira a Lisboa i Porto, on la crítica es va fer ressò de la qualitat de les seves actuacions.
Margarida Elias va actuar al Teatre Kursaal el 10 d´octubre de 1944 amb l'òpera Il Trovatore, de Verdi , acompanyada pel seu mestre Annovazzi
Dues fotos de l'actuació al Kursaal, 10-10-1944. A la segona, el Sr. Josep Mira lliurant-li un ram de flors.
Fotos: Arxiu Josep Mira Pons

El 5 de desembre de 1947 marxà amb vaixell a Itàlia. S'establí a Milà gràcies a una beca de l' Ajuntament de Manresa i de la Caixa d'Estalvis de Manresa, sota el patronat de Lluís Argemí i Joaquim Gomis, per ampliar i perfeccionar estudis.
El debut en terres italianes, fou el desembre de 1948 al teatre Verdi de Pàdua, amb la interpretació de l'òpera Mefistofele. A Milà, el 30 de juny de 1950 fou guardonada amb el primer premi de l´entitat professional Aslico per a sopranos, d'entre tres mil concursants de tot el món.
Lluís Argemí, president de la Diputació de Barcelona, organitzà una recepció íntima per donar a conèixer la Margarida Elias. Hi fou convidat el periodista manresà Pere Ausió, que féu aquest reportatge, en què lloava les qualitats de la soprano.

Margarida es casà amb Ivo Mantovani, tenor i actor, el 7 d'octubre de 1950. El 1955 ambdós feren estada a Manresa, arran del naixement del seu fill Ramon, el 3 de febrer de 1955. Canvià el nom artístic per Margarita Casals de Mantovani. Li aconsellaren que prencindís del cognom Elias, amb l'argument que era d'origen jueu.
ACTUACIONS A LA SCALA
Per a un estranger és difícil actuar a la Scala de Milà. Tanmateix, Margarida Elias hi debutà el 17 de març de 1960, amb Turandot, de Puccini, juntament amb el tenor Franco Corelli. A partir d'aleshores, hi actuà un cop cada any al llarg de setze anys .
ACTUACIÓ A MANRESA
Amb motiu dels Jocs Florals, l'11 de juny de 1955 les germanes Elias, Aurora i Margarida, interpretaren al Teatre Kursaal les òperes la Cavalleria Rusticana, de Mascagni, i I Pagliacci, de Ruggero Leoncavallo.
LICEU DE BARCELONA
Fou al desembre de 1961, quan ja havia assolit molta fama a Itàlia, que Elias féu un debut tardà, a Barcelona, al Gran Teatre del Liceu, amb tres funcions de Cavallería Rusticana
L´any 1978 la Margarida Elias, malalta, deixà els escenaris. Al cap de dos anys, el 17 de desembre de 1980, moria de càncer a Milà, a l´edat de 57 anys. Era tia de dos famosos pilots manresans de motociclisme: els germans Toni i Jordi Elias.
HOMENATGE
El marit, Ivo Mantovani, contactà amb l´Ajuntament de Manresa, a través del regidor de cultura Onofre Boqué, perquè se li fes un concert d'homenatge a la ciutat on va créixer la Margarida i on va néixer el seu fill Ramon. El 27 de desembre de 1984 es va fer un concert al teatre Conservatori, amb destacades figures de la lírica catalana, com Montserrat Caballé i Josep Carreras.
LLUÏSA FONT GARCIA
(biografia realitzada l'any 2008)
BIBLIOGRAFIA
Personatges, Margarita Elias Casals- Arxiu Comarcal del Bages
Quintana Torrres, Antoni "El Personaje del Dia", Manresa, 02-6-1955
Quintana Torres, Antoni "Entrevista" Manresa ,19-5-1970
D. Vila Serra "Entrevista", Manresa, 16-4-1960
Comas, Vicenç "Entrevista" Manresa, 1-10-1966
Pintó, Josep Mª, Homenatge pòstum a Margarida Elias, Regió7, 22-12-1984
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada