Marina Sardans i Casas (1922-2007) Comercianta


L'any 1939, en una ciutat commocionada, la Marina, amb disset anys, juntament amb el seu germà Isidre, obrí una llibreria al carrer Sobrerroca, Llibreria Sobrerroca.

Va néixer a Manresa el 1922, entrà en el món del comerç com a dependenta per un temps als Magatzems Gras de la plaça Major. Aviat la llibreria va anar pujant les vendes a l´engròs i a la menuda, bàsicament de material escolar. El 1948 la primitiva botiga fou reformada i ampliada, també beneïda per mossèn Valentí Gibert, arxiprest de la Seu. El negoci anà progressant (podeu consultar la trajectòria de l´empresa a Llibreria Sobrerroca)

   
      Parada de Sant Jordi any 1969- Fotografia : Arxiu Quintana Torres

     Fotografia: Arxiu Manresanes que han fet Hª  

La Marina contragué matrimoni amb Francisco Planas, botiguer al carrer Nou. Tingué dos fills. L'Emili continuà el negoci . L'Anna Maria es dedicà a la joieria en un establiment del carrer Sant Miquel, Joieria Sardans, actualment tancada. Va ser una "dona negocianta", una d´aquestes dones treballadores que no deixen escapar cap venda," que viuen pel negoci". Els darrers anys regentava la botiga amb la seva cunyada, la vídua de l´Isidre, Maria Carme Planas.

Marina Sardans morí a l´edat de 85 anys, veient la transformació del grup Sobrerroca (vegeu apartat sobre l´evolució de l'empresa). Fotografia: Arxiu Manresanes que han fet Hª  

L'agost de 2008 tancà la Llibreria Sobrerroca. Van haver-hi uns dies de liquidació i a partir del setembre es tornà a obrir, amb el nom de Llibreria Marina. La botiga s´ha venut i la nova propietària ha escollit aquest nom, com a record d´un dels fundadors de l´establiment. Dóna gust veure com s'ha evitat el tancament d'un comerç tan arrelat al barri vell de Manresa.

Lluïsa Font i Garcia


Bibliografia

Camprubi Plans, Josep, 100 Empresaris a la Catalunya Central, 2000
Regió 7, Economia, 9-08-08