Emília Guiu Estivilla (1922-2004) Actriu


L'exili la va obligar a buscar-se la vida a Mèxic i es va convertir en una actriu de llegenda. Va participar en quasi 60 pel·lícules, algunes obres de teatre, i als 77 anys, en una telenovel·la d'èxit a la televisió mexicana.

L'Emília va néixer a Manresa el 21 de març de 1922. De família republicana, sabem que en acabar la guerra, amb 17 anys, s'exilia a França, passa pel camp de concentració d'Argelers i es retroba amb la família a Marsella. Reunits tots, decideixen marxar cap a Mèxic, com molts altres exiliats, i instal·lar-s'hi.

Arriba a Mèxic el 1942, amb el seu fill Emmanuel en braços, fruit del seu primer matrimoni a França amb Manuel Suárez, un refugiat vingut de l'altra banda dels Pirineus, com ella.

Li arriba la noticia que un director de cinema espanyol contracta emigrants procedents de l'estat espanyol com a extres per a les seves pel·lícules, per ajudar-los a subsistir. S'hi presenta i comença a fer d'extra fins que un dia, explica la seva biografia, l'actriu principal no pot anar al rodatge de la pel·lícula Nosotros i en fa la substitució perquè se sap el paper.

L'Emília era rossa, simpàtica i intel·ligent. La seva imatge oscil·lava entre la diva i la vampiressa. Va fer papers provocadors i va ser una de les protagonistes dels primers nus del cinema mexicà.
Va treballar al costat de figures com Pedro Infante, en una de les seves millors pel·lícules: Angelitos Negros. De teatre no en va fer gaire, però La calle del angel va superar les 500 representacions. Als 77 anys, quan ja en feia 22 que estava retirada del món artístic, li van proposar participar a la telenovel·la Abrazame muy fuerte i va acceptar.

Es va casar quatre vegades més, en va enviudar dues i el seu darrer marit la va sobreviure. A Mèxic, primer amb Enrique de la Concha i després amb Guillermo Méndez, amb qui va estar casada deu anys i amb qui va tenir el segon fill, Guillermo. El 1958 es casà amb Abraham Piceno i, quatre anys abans de morir, amb l'enginyer nord-americà William Hieb.

Amb els companys del "Show de las estrellas", espectacle que es va representar durant dos anys a Mèxic, Panamà i Estats Units.

El 1993 va publicar la seva autobiografia "Una estrella al desnudo: vida y pecados de Emília Guiu"

Va morir a San Diego (Califòrnia) el 7 de febrer de 2004 a causa d'un càncer hepàtic. En conèixer la seva malaltia va deixar de menjar i va voler morir a casa seva. Abans però, va encomanar a la seva família que fessin públic el seu agraïment a Mèxic, per l'oportunitat que li havia donat de viure una vida i una carrera meravelloses.

A la ciutat de Nueva Santa Rosa de Mèxic la van homenatjar amb un carrer que porta el seu nom.

Conxita Parcerisas Estruch
(biografia publicada l'any 2009) 


Bibliografia web:
Wikipedia

Godoy, Emilio. La exiliada española que fué una actriz de leyenda. EL MUNDO. 11/02/2004

Més informació web:
Romaguera, Joaquim. Del glamour a l'amor. ACADEMIA. 104. Abril 2004.
Se va una diva del cine mexicano .   Maria Patricia Castañeda

Notes:
Malgrat en algunes biografies consta Emília Guiu va néixer a Barcelona, hem confirmat que va néixer a Manresa, gràcies entre d'altres fons, al Diccionari de Cinema de Catalunya.
Hem conegut l'existència d'Emília Guiu a través del crític de cinema Jordi Bordas.