Maria Noguera i Puig (1906- 2002). Pintora i esmaltadora

                                      Autoretrat de Maria Noguera. Donació feta al Museu Comarcal de Manresa.

Nascuda al barri de les Escodines, filla del forn de Cal Jordi, que era situat a la plaça Sant Ignasi. Pintora i esmaltadora, estudià a l´Escola Municipal d´Arts i Oficis de Manresa i més endavant a l´Escola Massana de Barcelona, de la qual esdevingué professora. Va muntar una acadèmia de dibuix i pintura a la pl. St. Ignasi de Manresa, on feia classes, abans d´incorporar-se a l´Escola Massana.

En pintura es va dedicar sobretot a fer paisatges i flors, però on realment va destacar va ser en la tècnica de l´esmalt, que va acabar ensenyant. Fou deixebla del pintor Rafael Benet i de l´esmaltador Miquel Soldevila, va rebre el títol de mestra esmaltadora. Va treballar els esmalts aplicats sobre argent, or i altres metalls. Els seus esmalts tenen un colorit molt personal, amb predomini de la temàtica religiosa.
Va exposar juntament amb el grup Basiana a les galeries Dalmau (1933) i a la Sala Parés, i en exposicions col·lectives al Palau Nacional de Barcelona. A la capital del Bages, participà sovint en l´Exposició d´Artistes Manresans.


Les seves peces d´art sacre es poden trobar a l´església del Sagrat Cor de l´Havana, a la Casa d'Exercicis de Sarrià de Barcelona i a l'església del Sant Esperit de Terrassa.

A Manresa hi ha el copó de l´església del Carme, les figuretes de la porta del sagrari de la Coveta i del sagrari de la església de la Cova de Sant Ignasi. A la Seu, un calze fet per ella mateixa.


Al Museu Comarcal de Manresa hi trobem tres olis sobre tela, donats per l´artista. En són els temes, un jardí d´hivern, l´autoretrat de la capçalera i el bodegó que mostrem aquí.



Va morir el 24 de juny del 2002 a l´edat de 96 anys.


Lluïsa Font i Garcia


Bibliografia

Història de la ciutat de Manresa (1900-1950), volum III, Fundació Caixa d´Estalvis de Manresa, 1991
Regió7, 25-6-2002