Rosa Serrano Centelles (Sabadell, 1960)

PREMI MARIA CASAJUANA 2016


Foto cedida per Regió7


Biografia publicada per l'organizació del Premi Maria Casajuana

Va néixer a Sabadell, al Vallès occidental, el 1960. És la mitjana de cinc germans. Amb 9 anys va perdre la mare i amb 21 el pare. Dues pèrdues que la van marcar i la van fer una dona forta.

Va fer el batxillerat a l'institut Pau Vila de Sabadell, nom d'un gran geògraf, com una premonició del que després voldria ser ella. Es va doctorar en Geografia a la Universitat de Barcelona i va fer la tesi doctoral sobre la Cerdanya, lloc on va viure set anys.

A Puigcerdà va treballar de locutora a Ràdio Pirineus i fent classes de català per a adults. Va ser ña directora del Servei de Català de l'Ajuntament de Puigcerdà i va dirigir la revista comarcal Rufaca. També va fer de professora de reciclatge de mestres i de l'esola d'Administració Pública de Catalunya.

El 1989 va canviar el llac de Puigcerdà pel de Navarcles per treballar a l'escola Joviat, primer, i després a l'escola Santa Maria de Navarcles. Compaginarà la seva feina amb la de professora a la Universitat Ramon Llull i la de tutora d'Humanitats a la Universitat Oberta de Catalunya.

L'any 2002 neix la seva filla Alícia i dos anys més tard rep el diagnòstic d'autisme. És aleshores quan la vida de la Rosa i la de tota la família fa el canvi definitiu. Ella entra a l'associació AFATD de Manresa per treballar a favor dels infants amb TEA i el 2012 crea el CR TEA CC (Centre de Recursos en Trastorn de l'Espectre Autista de la Catalunya Central) juntament amb la psicòloga Queralt Burgaya. El centre va obrir portes al barri de la Parada el maç de 2013.

Actualment continua essent professora de La Salle Manresa, tutora d'Humanitats a la Universitat de Oberta de Catalunya, examinadora de català d'adults, i especialment voluntària al CR TEA CC del qual n'és la presidenta. Al gener d'aquest any va ser escollida també presidenta de la FECA, la nova Federació Catalana d'Autisme que aglutina 10 entitats que treballen per millorar la vida de les persones amb TEA.

Premi Maria Casajuana, 8 de març de 2016



Roda de premsa. Serrano amb Alba Baltiérrez.