Maria Antònia Besora i Soler (1918-2008)


Nascuda al barri antic de Manresa, des de ben jove va dedicar una part del seu temps a participar de manera activa en entitats que feien accions socials, especialment relacionades amb el servei a malalts i disminuïts. Es va casar amb Joan Balaguer Golobart

La seva primera tasca social va ser al Secretariat de Missions. Després va estar a Càritas Manresa, on va treballar per crear la desapareguda guarderia Alba a la muralla de Sant Francesc.
A l´assemblea local de Creu Roja va treballar dotze anys, fent de secretària. En aquesta època Besora va ser una de les promotores d´AMPANS i va rebre un reconeixement quan es va celebrar el vint-i-cinquè aniversari de l´entitat.

Va formar part de la junta de la Federació Catalana de Disminuïts Psíquics, va ser membre de la Confederació Nacional de Disminuïts Psíquics i vocal del Patronat de Sant Medir. Va ocupar el càrrec de vicepresidenta de la Federació Catalana Tutelar de Disminuïts Psíquics i de la Fundació Privada Catalònia. Durant 25 anys va ser secretària de la Confraria de la Santíssima Trinitat

Assemblea local de la Creu Roja on veiem d´esquerra a dreta Sra. Font, Sra. Besora, Sra. Delisau, Sra. Grané, i Sra. Carreró- Arxiu Creu Roja Manresa 


Dels 39 anys de Mª Antònia Besora al capdavant de la Junta Local contra el Càncer, cal destacar l' ampli local al carrer Saclosa i la promoció de la campanya informativa per a la prevenció del càncer de mama al Bages.

A l´entrevista de Regió 7(8-12-2001) deia:" Ni en els moments més durs de la vida, com quan vaig perdre en vuit mesos de diferència la meva mare i el meu marit, ni durant els tres cops que he estat operada de càncer  m´he  oblidat de ser feliç. Una part del secret el guarda en el petit llibret "Recorda´t de ser feliç" (1966) que rellegeix quan li manquen les forces"

L´any 2002 va rebre un homenatge de l´associació i de la societat civil. Va rebre la creu de Sant Jordi l´any 1992 i el 1993 la Medalla de Bronze de la Ciutat.

Lluïsa Font i Garcia

Bibliografia
Regió 7  8-12-2001 -Anna Vilajosana  
Regió 7 9-2-2008
Foto 1: Arxiu Associació contra el càncer de Manresa

Foto 2:" La Sanitat a a Manresa- Recull Gràfic 1876-1976" de Rotllan, Armand