Sofia Quer i Roca

                 Primer número de la revista La Mujer Moderna. 01-01-1904-Arxiu Comarcal del Bages/Hemeroteca

El farmacèutic Manuel Font i Balue, Sofia Quer i els seus fills vingueren de Lleida a Manresa l'any 1895. El 1898 tota la familia ja figurava empadronada a la nostra ciutat.

El marit regentà una farmàcia establerta a la placeta dita aleshores d´Urgell, anomenada posteriorment d´en Clavé. La farmàcia era als baixos de la casa que fa cantonada amb el carrer d´Urgell. Era mare de l´eminent botànic Pius Font i Quer, que tenia nou anys quan arribaren a Manresa.

La Sofia va néixer a Aitona (el Segrià). Va ser una feminista moderada. Dirigí la revista quinzenal La Mujer Moderna des de l´inici de la publicació (gener 1904) fins a l´últim exemplar que se'n conserva a l´Arxiu Comarcal del Bages (abril de 1905).

Sofia Quer defensava un feminisme amb clares connotacions de classe. Fou una dona emprenedora i activa. A La Mujer Moderna assumí les funcions de directora, administrativa i redactora. Es tracta de l'única revista de temàtica femenina publicada a Manresa que es coneix.

La Mujer Moderna tingué col·laboradores rellevants com la Trinitat Saïs -ginecòloga, que també escriví a d'altres revistes com Feminal- i Josefina Pujol, que dirigí a Barcelona el diari El Parthenon (1879), segons recull l'editorial que l'1 de febrer de 1905 la publicació manresana li dedicà amb motiu de la seva defunció. No endebades, Josefina Pujol va ser de les primeres dones que van respondre a la crida de La Mujer Moderna per col.laborar-hi. Signava amb el pseudònim Evelio del Monte en d´altres publicacions.

La Sofia es va implicar en campanyes i organitzacions de l´època, com la lluita contra la tuberculosi i d'altres causes. Va publicar un opuscle titulat Maneres de guisar els bolets.

               Publicitat de la Farmàcia Font a La Mujer Moderna. 15-7-1904. Arxiu Comarcal del Bages/Hemeroteca

Una ullada a la publicació permet trobar-hi anuncis dels productes de la farmàcia que contribuïen a sostenir la revista. A la foto veiem un d´aquests anuncis, amb un color innovador.

Lluïsa Font i Garcia

Bibliografia
Gasol, Josep Mª- Personatges. Pius Font i Quer- Arxiu Comarcal del Bages
Revista La Mujer Moderna (1904-1905)- Arxiu Comarcal del Bages